Frågor och svar

Välkommen till Saltarö Vägförening

Här finner du lite bra information både för er som är nyinflyttade till Skärmarö/Saltarö men även för er som redan bor här i vårt fina område.

Vägföreningens uppdrag och ansvar är att förvalta och sköta våra gemensamma vägar, parkeringsplatser, grönområden och en del skog. Detta genom anläggningsbeslut från Lantmäteriet.

Nedan har vi samlat flera frågor och svar som vi i styrelsen anser vara bra att känna till speciellt för er som nyligen flyttat hit men även svar på frågor som kommit in från medlemmarna i samfälligheten.
 
Frågor & Svar kommer att fyllas på allt eftersom styrelsen anser det finns ett behov.
Ingen speciell ordning nedan.

Förkortningar
VF= Vägförening
DF= Dikningsföretag
Lst= Länsstyrelsen
REV= Riksförbundet Enskilda Vägar

Fråga: Hur många fastigheter finns i vår samfällighet?
Svar: 836 fastigheter varav ca 400 är permanentboende och ca 436 är fritidsboende (2024).
Källa: Styrelsen

Fråga: Hur många mil väg ansvarar VF för?
Svar: Vi har ca 4 mil väg i vår samfällighet.
Källa: Styrelsen

Fråga: Vad innebär en förrättning?
Svar: Förrättningen beskriver de vägar och grönområden som vi är skyldiga att förvalta och sköta i enlighet med Anläggningslagen.
Vår förrättning Lantmäteriet 2001-02-01 (FABN 993688) finner du i denna länk.
Källa: Lantmäteriet

Fråga: Vad är en Samfällighet?
Svar: En samfällighet är oftast mark som används gemensamt av flera fastigheter. Den har en egen registerbeteckning och tillhör de fastigheter som har en andel i den. Det kan till exempel vara en byväg eller ett gammalt grustag, eller gemensamma anläggningar som till exempel parkeringsplatser, lekplatser eller anläggningar för vatten och avlopp.
Källa: Lantmäteriet, se länk.


Fråga: När kantklipper VF diken?
Svar: Slåtterperioden startar vanligtvis mellan den 5-10 Juli. Kan variera med tanke på artrikedomen vid platsen.
Källa: Lst, SLU, Se länk01 länk02

Fråga: Jag har tappat bort/inte fått mitt parkeringstillstånd. Hur får jag ett nytt tillstånd?
Svar: Ett P-tillstånd per fastighet bifogas årets vägavgiftsfaktura som skickas ut i mars till er hemadress.
Om det av någon anledning tappas bort finns möjlighet att köpa ett nytt genom att du betalar 300kr till föreningens bankgiro 537-7080.
Ange att det avser P-tillstånd för er fastighet med fastighetsbeteckning. När betalningen har inkommit går det att hämta ut ett nytt hos någon i styrelsen, detta meddelas via mail.
Källa: Styrelsen

Fråga: Kommer VF att arbeta med frågor gällande utbyggnaden av kommunalt vatten och avlopp i vårt område?
Svar: Nej, VF följer frågan hos kommunen eftersom våra vägar kommer att bli berörda och uppmanar våra medlemmar att skapa en grupp som i samråd med VF och kommunen arbetar för en så bra utbyggnad som möjligt.
Källa: Styrelsen Se även länk till kommunen.     

Fråga: Kan VF hjälpa till att exempelvis skapa/bygga en pulkabacke?
Svar: Nej, det ingår inte i VF förrättningen.
Källa: Styrelsen/Förrättningen

Fråga: Hur vet jag om jag är med i ett dikesföretag?
Svar: På Länsstyrelsens websida finns kartor där man kan se vart DF finns i ditt område.
Sök efter ”Markavvattningsföretag” under Lagerlista till höger.
Vi uppmanar fastighetsägare att undersöka detta. 
Källa: Länsstyrelsen

Fråga: Ansvarar vägföreningen för diken/rör som tillhör ett DF?
Svar: Här måste man göra en grundlig undersökning via arkiven och vad som skrevs när DF skapades. Men ett generellt svar är om DF är aktivt så ansvarar de fastigheterna som skrev på vid tidpunkten av DF skapande också ansvariga för att underhålla anläggningen. Om en fastighets har delats upp i flera fastigheter är även dessa delar av ett DF.
Källa: Jordbruksverket, se länk, Länsstyrelsen, se länk

Fråga: Har styrelsen någon plan gällande rensning av diken?
Svar: Styrelsen bestämde under 2023 att vi behöver fokusera på mer dikesrensning och arbetet med detta har påbörjats.
Asfalterade vägar är extra känsliga mot stillastående vatten därav prioritet för dessa vägar.
Rensningen därefter sker från låglänta platser och går stegvis till höglänta platser, detta för att inte skapa översvämningar på låglänta platser, vattnet måste komma ut i krondiken och havet. Exakt när vi kommer till Er väg kan vi ej ange just nu. 
Styrelsen arbetar med en plan för detta.
Källa: Styrelsen

Fråga: Kan medlemmar i vägföreningen få tillgång till inkommande & utgående mail till styrelsen?
Svar: Nej, en vägförening är inte en offentlig myndighet och har inga skyldigheter att lämna ut inkommande eller utgående mail från styrelsen.
Verksamhetsberättelsen är den skrift som informera medlemmarna vad som hänt under det gånga året och på årsmötet finns tillfälle att ställa olika frågor angående planerade och utförda arbeten. Större förändringar/arbeten ska alltid lyftas på ett årsmöte.
Källa: REV

Fråga: Kan vägföreningen ansöka om sänkning av hastigheten på Saltarövägen? 
Svar: Nej, Saltarövägen ligger dessvärre inte under vägförenings ansvar utan det är Länsstyrelsen som har ansvaret för eventuella hastighetssänkningar. Se länk Där står även hur man skickar in önskemål gällande detta.
Saltarö vägförening har gjort två försök till påverkan under tidigare år, det första gjordes tillsammans med alla föreningar på Saltarö där vi uppmanade till att återinföra 50 km/h under sommaren som det hade varigt tidigare, det blev ett avslag. Den andra skrivelsen var i samband med att det skulle sättas upp kameror vid Kopparmora, då var vårt förslag att det även skulle sättas upp en fartkamera vid Saltarö gård, det svaret vi fick var att de tackade för förslag och skulle ta med det i diskussionerna nästa gång det var dags att diskutera fartkameror. Så summa summarum absolut inget gehör från deras sida.
Källa: Styrelsen

Fråga: Ansvarar Vägföreningen för postlådor längs våra vägar?
Svar: Nej, det är fastighetsägarens ansvar att det finns en lämplig brevlåda som sitter på ett sådant sätt att post kan levereras.
Om brevlådan inte fungerar råder vi er att tillsammans med grannar orda så de fungerar.
Källa: REV

Fråga: Behöver en balans- och resultaträkning finnas i utskicket inför årsmötet?
Svar: Nej, men den ska finnas tillgänglig att läsa hos styrelsen inför årsmötet.
Källa: REV

Fråga: Vad händer om ingen vill ta på sig rollen som ordförande i vår vägförening?
Svar: Även om styrelsens ordförande normalt är den som är huvudansvarig för styrelsens arbete så finns det faktiskt inget formellt krav på att ha en ordförande, verksamheten kan bedrivas ändå. Om ingen ordförande kan utses på styrelsen konstituerande möte får övriga i styrelsen fördela arbetsuppgifterna och sköta föreningen utan ordförande.
Källa: REV

Fråga: Vad händer om ex. vis ett träd som står på föreningens mark faller över på en fastighetstomt och orsakar skada på fastigheten eller egendom som står på fastigheten? 
Svar: Om ett träd som står på mark som förvaltas av föreningen faller över och skadar en annan fastighet är det i nästan alla fall att betrakta som en olyckshändelse. Detta betyder att det är den drabbade fastighetsägaren som kontaktar sitt försäkringsbolag och reglerar skadan genom detta. Vägföreningen är enbart ansvarig om det föreligger oaktsamhet eller vårdslöshet, tex om vi fått rapport om ett ruttet/skadat träd och inte agerat för att ta bort eller säkra upp det.
Källa: REV, styrelsen, försäkringsbolag